18 en 19 mei: 1250 SOORTENDAG

Op vrijdag 18 mei en zaterdag 19 mei organiseert Staatsbosbeheer, samen met de Stichting Bargerveen, de 1250-soorten-dag.

Dan worden 24 uur lang alle voorkomende plant-, dier- en vogel-soorten in het Bargerveen in kaart gebracht en op naam gezet. Deze natuur-marathon start vrijdagmiddag om 16.00 uur en stop op zaterdagmiddag 16.00 uur. Voor die cartering worden tientallen vrijwilligers ingezet. Zij gaan een dag en een nacht langs alles wat groeit en bloeit verzamelen en vastleggen. Deze data vallen binnen de Nationale Vogelweek. Vandaar dat er op beide dagen ook vogelexcursies worden georganiseerd. In de avond en nacht worden ook nachtvogel-, nachtvlinder- en vleermuizen-excursies gehouden.

Soortentelling
Deze soortentelling is een jaarlijks terugkerend evenement. Maar dit jaar wordt het extra groots aangepakt. Want dit jaar is het 50 jaar geleden dat Staatsbosbeheer is gestart met het beheer van het Bargerveen. Tegelijkertijd is het precies 25 jaar geleden dat de Stichting Bargerveen werd opgericht. Deze Stichting doet wetenschappelijk onderzoek in natuurgebieden. De festiviteiten beginnen en eindigen op de Beheersboerderij Veenland van Staatsbosbeheer aan de Kamerlingswijk 83 OZ in Zwartemeer.

Programma vrijdag 18 mei

16.00 uur opening door Ella de Hullu (St. Bargerveen) en Ans van Wijk (SBB)
16.15 uur eerste kartering-ronde voor o.a. vegetatie en vlinders/libellen
21.00 uur nachtvogel-excursie
22.00 uur nachtvlinder-excursie met kartering en lichtvallen
22.00 uur vleermuizen-excursie

Programma zaterdag 19 mei:

08.00 uur vogel-excursie
vanaf 10.00 uur doorlopend programma
tot 16:00 / 17:00 uur laatste invoer van verzamelde gegevens

Ontdekkingsroutes
Bij het doorlopend programma op zaterdag is het de bedoeling om met paaltjes en kleuren verschillende routes uit te zetten. Bezoekers kunnen die routes dan op eigen gelegenheid volgen. Die routes voeren ook door het Meerstalblok. Dat gedeelte is normaliter afgesloten voor publiek. Deelnemers kunnen onderweg vragen stellen en zelf gevonden beestjes en plantjes op naam laten brengen. De opgedane gegevens worden doorgespeeld aan en verzameld door het basisteam bij Staatsbosbeheer. Daar zit een team deskundigen klaar om alles in kaart te brengen. Zij beschikken ook over een reeks binoculairs om lastige planten, beestjes, mieren, kevers of waterplantjes op naam te brengen.

Meer informatie en opgeven:
Boswachter Jans de Vries (06 53 26 16 43)
Boswachter Erik Bloeming (06 53 19 93 89)