Provincie legt bos aan in Koelveen
In samenwerking met Prolander en de Bosgroepen, is de provincie Drenthe bezig met een beplantingsplan voor enkele percelen aan de Koelveen. Deze percelen zijn verkregen vanuit de gebiedsinrichting en zijn niet geschikt om reguliere landbouw op te bedrijven. Daarom is het idee ontstaan ze te bebossen en de percelen zo onderdeel uit te laten maken van de ecologische verbindingszone.
Herplantplicht
De provincie voert jaarlijks tal van projecten uit voor natuur, maar ook voor de aanleg en onderhoud van wegen en vaarwegen. Hiervoor is het soms noodzakelijk om bomen te kappen. Die kunnen niet altijd binnen het project worden ‘herplant’. De ‘herplantplicht’ zorgt ervoor dat de provincie toch een plek moet vinden voor deze bomen. Het perceel bij Koelveen is daar een geschikte plek voor.
Kaartje: beplantingsplan Koelveen
Beplantingsplan
De Bosgroepen hebben een zeer ruime ervaring met het aanplanten van bos en weten ook welke soorten bij welke terreinomstandigheden passen. Daarom zijn zij gevraagd om te helpen bij het samenstellen van de bomen en struiken op het perceel.
Daarnaast is er ook een historische analyse gemaakt van welke soorten passen bij het type ontginningslandschap waarin het zich bevindt. Het droogste gedeelte krijgt soorten als zomereik en winterlinde, terwijl op de nattere delen meer els en zachte berk wordt geplant. Deze zogenaamde boomvormers worden afgewisseld met diverse struiken zoals Europese vogelkers en hazelaar.
Langs de randen wordt een struweel vegetatie aangeplant. Hierin zitten geen grote boomvormers, maar worden soorten als wilde appel, sleedoorn, hondsroos en kardinaalsmuts gebruikt. Dit zorgt voor veel bes- en vruchtdragende planten, die erg aantrekkelijk zijn voor veel vogels en andere dieren.
Reeënraster
Om het perceel komt een reeënraster te staan. Dit is noodzakelijk om schade aan de kleine bomen, door een grote hoeveelheden reeën in het gebied, te voorkomen. Als de bomen en struiken groot genoeg zijn, wordt het raster weer verwijderd.
Inheems plantmateriaal
De provincie streeft er naar zoveel mogelijk autochtoon inheems plantmateriaal te gebruiken. Dit betekent dat er soorten worden gebruikt die altijd voorkwamen in Nederland (inheems). Waarom? Een zomereik uit Nederland komt op een ander moment in blad en verliest ook op een ander moment bladeren dan een zomereik uit Polen of Spanje. Het is dan wel dezelfde boomsoort, een soort uit Spanje kan het hier moeilijker krijgen dan een inheemse soort. Ook de insecten zijn de andere varianten niet gewend.
Start aanplant
Op dit moment is de provincie in de laatste stadia van de vergunningverlening. Indien dit snel gaat, kunnen de werkzaamheden plaatsvinden tot uiterlijk mei 2025. Mocht het later worden, is het beste moment om te planten voorbij. In dat geval start de aanplant in het najaar van 2025 of het voorjaar van 2026, afhankelijk van de terreinomstandigheden.