
Nieuw-Schoonebeek
Van de zomer van 2025 tot en met het najaar van 2026 voeren Prolander, waterschap Vechtstromen en de gemeente Emmen verschillende werkzaamheden uit in en rond Nieuw-Schoonebeek. Denk aan de aanleg van Buffer Zuid (Bargerveen), een nieuw watersysteem en het vervangen van het riool aan de Europaweg. Dit kan merkbaar zijn voor inwoners, ondernemers en bezoekers. We doen ons best om de werkzaamheden zo soepel mogelijk te laten verlopen en de overlast te beperken. Daarom werken we goed samen met elkaar én met de omgeving.
Werkzaamheden
Buffer Zuid
Aan de zuidkant van het Bargerveen komt een bufferzone van maar liefst 220 hectare: Buffer Zuid. De buffer loopt als een soort strook van 500 meter breed, langs de huidige Stheemanstraat, van de Duitse grens tot aan de Kerkenweg. Er worden volop plannen gemaakt voor de inrichting van deze buffer.
Voor de inrichting van Buffer Zuid is één ding leidend: het herstel van de waterhuishouding in het Bargerveen. Samen met betrokken partijen proberen we te komen tot de meest ideale inrichting van het gebied. Daarbij moet worden voldaan aan twee belangrijke, maar schijnbaar tegengestelde eisen:
1. Een hogere waterstand ten behoeve van de natuurdoelen
2. Een lagere (grond)waterstand ten behoeve van de landbouw
Om dit te bereiken zijn veel berekeningen gedaan naar de waterstand. De conclusie is dat er veel water in de bufferzone komt te staan. Van oost naar west hebben we het gebied in 4 ‘vakken’ verdeeld. In het eerste vak aan de oostkant komt ongeveer 40% van het oppervlak onder water te staan, in het tweede vak 70% en in de westelijke twee vakken 90%. Deze grote hoeveelheden water helpen voorkomen dat het water weglekt uit het Bargerveen.
Riool vervanging Europaweg
Aan de Europaweg in Nieuw-Schoonebeek vervangen we het riool. We leggen een gescheiden systeem aan: één buis voor afvalwater en één voor regenwater. Zo stroomt er minder schoon water naar de zuivering en blijft de straat bij zware regenval beter begaanbaar.
De werkzaamheden starten in september 2025 en duren ongeveer een jaar. Wanneer het werk aan het riool klaar is, zorgen we ervoor dat er bomen, struiken en ander groen geplant worden. Het werk gebeurt in fases, zodat woningen bereikbaar blijven en het riool in gebruik kan blijven.
Nieuw watersysteem Nieuw-Schoonebeek
Voor het landbouwgebied ten zuiden en westen van de toekomstige Buffer Zuid legt waterschap Vechtstromen een nieuw watersysteem aan. Met behulp van stuwen, dammen en duikers in deze watergang, kan het waterpeil in de toekomst worden aangepast. Dit doen we om het water aan te kunnen voeren naar Buffer Zuid en de landbouw ten zuiden van de buffer, en waar nodig om water af te kunnen voeren.
Fasering
Om een beeld te geven van de werkzaamheden sommen we een aantal cijfers op:
Er wordt ongeveer 14,5 km nieuwe watergang gegraven;
Bestaande watergangen worden verbreed (ongeveer 5 km watergang bij elkaar). Deze werkzaamheden voeren we niet in een keer uit. We starten aan de west kant van het dorp en werken via de bovenkant van Nieuw Schoonebeek (het deel tussen het dorp en de toekomstige Buffer Zuid) naar het oosten richting de grens met Duitsland.
Bereikbaarheid
Samen met de aannemers die het werk uitvoeren is gezocht naar mogelijkheden om de bereikbaarheid van het dorp, van woningen, bedrijven, etc. zo goed mogelijk te houden. Zo voert het waterschap een deel van de grond die vrij komt bij het graven van watergangen af via tijdelijk, met rijplaten, aangelegde routes waardoor de machines minder door het dorp hoeven te rijden. Daarnaast zijn de werkzaamheden van de aannemers op elkaar afgestemd zodat een weg niet twee keer afgesloten hoeft te worden als dat niet nodig is.