Logo Bargerveen Schoonebeek - Natuurlijk Naoberschap

De schaapskooi

In 2018 is op het hoogste deel van het Bargerveen – het Amsterdamsche Veld – een nieuwe schaapskooi gebouwd. De waterstand is de afgelopen jaren zodanig verhoogd dat de schapen in de twee oude schaapskooien – gebouwd in 1980 en 1981 – natte voeten zouden krijgen. De nieuwe schaapskooi is de grootste van Nederland voor natuurbegrazing. Er is ruimte voor 1000 schapen en 110 koeien. Ook is er een klein dierenverblijf met onder andere kippen en geiten, het restaurant Wollegras én een informatieruimte waar onder meer mooie wandel- en fietsroutes te vinden zijn.

Unieke schaapskooi

De schaapskooi is duurzaam: voorzien van eigen energie door het gebruik van zonnepanalen. Ook is de kooi volledig gebouwd van hout, beschikbaar gesteld door Staatsbosbeheer. En de kooi is net zo ingericht als de oude potstal (een stal waarin de mest wordt opgepot). Dit houdt in dat de schapen en koeien overdag grazen in de hei en ’s nachts verblijven in de schaapskooi. Daar laten ze mest achter. Deze mest wordt op het land gebruikt voor graan en hooi voor de schapen en koeien.

Dronefoto schaapskooi in het Bargerveen

Foto: de schaapskooi in Bargerveen, door Nico Westerhof

Schaapsherder

Luuc Bos heeft tot zijn overlijden in 2021 ontzettend veel bijgedragen aan het gebied. Hij was sinds 1975 actief en is vele jaren schaapsherder geweest. Elke dag trokt hij met zo’n 400 Schoonebeeker heideschapen het veld in om het beheer van het gebied in stand te houden. Gelukkig gebeurt dit nog steeds. De overige schapen lopen in ingerasterde gebieden, maar verblijven ’s nachts wel in de schaapskooi. De Schoonebeeker heideschaap is een forse sierlijke schaap met een lange hals en een hoog opgerichte kop. De schaap heeft een gebogen neus, ook wel een ‘Romeinse neus’ genoemd. Ze hebben een harige vacht met een lange staart. Het is een zeldzaam Nederlandse schapenras. Schoonebeekers zijn bijzonder sterk en weerbaar. De schaapsherder hoedt de schapen met honden. De honden begeleiden de kudde naar een plek waar de schapen moeten grazen.

Luuc met zijn kudde

Foto: schaapsherder Luuc met zijn kudde, door Hans Dekker.

Luuc Bos, schaapsherder: “Floortje Dessing was verbaasd dat onze koeien keutels hebben en geen koeienvlaai. Dat komt doordat ze structuurrijk gras eten en minder eiwitten binnenkrijgen.”

Opruimfunctie

Wanneer de natuur haar gang gaat, worden hoogveenplanten verdrongen door snel groeiend gras en verandert heide in bos. De Schoonebeeker heideschaap is niet kieskeurig en eet vrijwel alles op wat hij ziet. Van brandnetels, stekelstruiken tot kleine boompjes. Schaapsherder Luuc bekijkt steeds welke gebieden begraasd moeten worden. Dit voorkomt overbegrazing en kwetsbare planten worden hierdoor beschermd.

Jans de Vries, Staatsbosbeheer: “De schapen en koeien hebben een beter leven dan menig ander dier.”

Hieronder een paar foto’s van de schaapskooi. Klik op de foto om de afbeelding in het groot te zien.  Alle foto’s zijn gemaakt door Hans Dekker.

Bezoekers

Veel bezoekers genieten van het open landschap met goede wandel- en fietsvoorzieningen. Het landschap een afwisselend karakter: van extreem open vlaktes tot kleine graslanden met water. Ook ligt het Bargerveen pal aan de Duitse grens en wordt het gebied steeds vaker door Duitsers bezocht. Mocht u een bezoek willen brengen aan de schaapskooi, dan heeft u kans dat de herder met zijn schapen het veld in is. Op dit moment worden er geen rondleidingen gegeven.

Video

Benieuwd naar meer mooie beelden van het Bargerveen en de kudde? Bekijk de video.

Het project Bargerveen-Schoonebeek wordt mede mogelijk gemaakt door:

Logo Interreg Deutchland Nederland Europäische Union Europese Unie
Logo Treant Zorgroep
Logo Gemeente Emmen
Logo Prolander Wit
Logo Waterschap Vechtstromen
Logo Provincie Drenthe