De taxus met een bijzonder verhaal
Piet van Boven is mede-eigenaar van Maatschap P. & T. van Boven in het dorp Erica, vlakbij Emmen. Zijn landbouwbedrijf ligt vlakbij de grond waar buffer zuid gerealiseerd wordt. Op zijn grond wordt onder andere de taxus verbouwd. En wel voor een heel bijzonder doel. Niet zomaar om een coniferenhaag in de tuin mee te vormen, maar voor het gebruik van een medicijn tegen kanker. “Dat geeft een extra goed gevoel”, vertelt Piet.
De oogst
Piet vertelt: “Het bijzondere aan de taxus is dat er jaar na jaar geoogst kan worden, maar alleen het jonge uitschot wordt gebruikt voor medicijnen. Deze jonge scheuten worden zo’n vijf tot vijfentwintig centimeter lang. Na de oogst wordt het snoeisel gedroogd in een droogcabine en opgeslagen in kisten. Deze kisten worden vervolgens opgehaald voor verdere bewerking tot het medicijn.”
Foto’s: landbouwgrond met taxus, door Barbara van den Ham van Natuurpark Moor-Veenland.
“Als de plant goed verzorgd wordt, kan hij wel zo’n veertig jaar lang meegaan. We hebben hier te maken met dalgrond. Een vochtige en voedselrijke grond waar onder andere de taxus goed op kan groeien. Perfect dus. In de landbouwgrond groeit redelijk wat onkruid. Dat moeten we bestrijden, want het onkruid moet niet in het eindproduct belanden. Dit doe ik zelf met een zogenoemde rijenspuit.”
Een stukje geschiedenis
“Jaren geleden heb ik het bedrijf van mijn vader overgenomen. Toen heb ik besloten om naast de andere gewassen zoals graan, bieten en aardappelen ook de taxus te verbouwen. Daar ben ik in 1998 mee gestart. Ik was eigenlijk op zoek naar een graanvervanger, want de graanprijs was toentertijd erg slecht. Op een gegeven moment ben ik benaderd door een partij met de vraag of ik taxus wilde verbouwen. Ik heb besloten om die kans aan te grijpen. Op dit moment heb ik ongeveer 38 hectare taxus.”