Definitief ontwerp faunapassage Kerkenweg vastgesteld
Op 4 september kwam de bestuurscommissie van Bargerveen-Schoonebeek bijeen om het definitief ontwerp voor de faunapassage door de Kerkenweg te bespreken. De commissie gaf tijdens het overleg akkoord voor het ontwerp. Dat betekent dat Prolander aan de slag kan met de aanbesteding en het plannen van de werkzaamheden. De werkzaamheden starten naar verwachting in het najaar.
De Kerkenweg loopt van Weiteveen naar Nieuw-Schoonebeek en valt binnen het Natura 2000-gebied Bargerveen. De weg loopt door het Schoonebeekerveld en scheidt het gebied in Schoonebekerveld West en Oost. Aan beide zijden van de weg leven verschillende dieren waarvan wordt verwacht dat zij de weg niet veilig kunnen oversteken. Als de dieren dat toch doen, is er een kans dat ze worden aangereden. Daarom wordt er een faunapassage aangelegd: een tunnel die onder de weg doorloopt waar alleen dieren doorheen kunnen. Deze passage zorgt ervoor dat de dieren veilig kunnen oversteken. De passage komt te liggen ter hoogte van Kerkenweg 18 en de toegangsweg naar het terrein van Staatsbosbeheer. Dit is nog tussen het zwembad en het bord ‘bebouwde kom Weiteveen’.
Adder (foto: Hans Dekker)
Versnipperd leefgebied van bedreigde diersoorten herstellen
De dieren die vooral gebruik moeten gaan maken van de passage zijn amfibieën en reptielen die leven in het Bargerveen zoals de levendbarende hagedis, heikikker, adder en gladde slang. Deze soorten zijn erg gevoelig voor de versnippering van hun leefgebied. Een drukke weg kan bijvoorbeeld een obstakel zijn waardoor hun leefgebied kleiner wordt. Dit is één van de redenen waarom de soorten in Nederland bedreigd zijn.
Om de reptielenpopulaties in het Bargerveen te behouden en te versterken, moeten we zorgen dat de verschillende kleine leefgebiedjes weer met elkaar verbonden worden: het ‘ontsnipperen’ van het leefgebied. De aanleg van de faunapassage is daarin een belangrijke oplossing. Ook andere kwetsbare dieren kunnen profiteren van de passage, zoals de bever, otter en kleine marterachtigen.
Hoe komt de faunapassage eruit te zien?
Op de afbeelding is aan de rechterkant een ingang van de faunapassage door de Kerkenweg te zien. De binnenkant van de passage wordt 1,5 meter breed en 0,5 meter hoog. Dit is de minimale grootte waarmee reptielen de passage ook daadwerkelijk gaan gebruiken. Tussen de weg en het fietspad (links op de afbeelding) komen de dieren in een open bak waar ze niet uit kunnen. Het open stuk is een soort ‘eiland’ in het midden van de tunnel. Dit is bewust gedaan omdat dieren makkelijker passeren door twee korte tunnels dan één lange.
Omdat reptielen plekken met veel schaduw vermijden, is het belangrijk om een open doorgang aan te leggen aan beide kanten van de Kerkenweg. Zo worden er bomen gekapt die schaduwen kunnen werpen op de faunapassage. Voordat de bomen gekapt is eerst onderzocht welke bomen weg moesten om de faunapassage te laten werken.
Wat zijn de vervolgstappen?
De werkzaamheden zullen naar verwachting starten in januari 2025. Hopelijk kunnen dan in de zomer of het najaar van 2025 de reptielen en amfibieën veilig oversteken.
Foto: Paul Kraesgenberg