Logo Bargerveen Schoonebeek - Natuurlijk Naoberschap

Emissieloos werken in het Bargerveen

dec 3, 2024 | Algemeen

In het Oosteindsche Veen is Prolander aan het pionieren. Om binnen de stikstofnormen voor het naastliggende Natura 2000-gebied het Bargerveen te blijven, worden in dit deelgebied zoveel mogelijk emissieloze, elektrische machines gebruikt. Want stikstof is zoals bekend niet goed voor het milieu en kan de ecologische balans ook in het Bargerveen verstoren.

Minimaal 30% emissieloos werken

Met een zogeheten AERIUS-berekening heeft Prolander daarom laten uitrekenen hoeveel stikstof er bij het project Oosteindsche Veen maximaal mag worden uitgestoten. Daar kwam uit dat er minimaal 30% emissieloos gewerkt zou moeten worden. Verdeeld over twee jaar zullen er op het Oosteindsche Veen 10.000 draaiuren worden gemaakt. Dit betekent dus dat hiervan 3.000 uur emissieloos moeten zijn. Door ingenieursbureau Ecogroen is dit alles in een werkbeschrijving gegoten voor de aannemer.  

Op zoek naar de juiste aannemer 

Met deze missie in het achterhoofd is Prolander de markt gaan verkennen. Zes aannemers werden bevraagd over hun ervaring met emissiearm werken. Uiteindelijk viel de keuze op Fuhler Loon- En Verhuurbedrijf uit Emmen. Deze aannemer had die ervaring in huis en had zelfs al een elektrische kraan in bezit. Ook in andere opzichten legden zij de scherpste offerte op tafel.  

Investeren in de toekomst 

Projectleider Berend Snoek van Fuhler is enthousiast over het project: 

“Voor dit project in het Oosteindsche Veen hebben we enorm geïnvesteerd: tractoren, graafmachines, hubs, stroomleverantie, noem maar op. We willen als bedrijf het fossielvrij werken zoveel mogelijk promoten en de markt stimuleren om de gestelde doelen op het gebied van stikstofreductie te halen.” 

Zonne-energie vervangt fossiele energie 

De graafmachines en tractoren die gebruikt worden in het Oosteindsche Veen worden daarom elektrisch aangedreven en van stroom voorzien dat afkomstig is van het zonnepark in Emmen (de enige in de buurt die gegarandeerd 2000 kW kan leveren, zelfs bij bewolkt of windstil weer). Zij worden dus niet meer met (fossiele) dieselolie aangedreven. Om dit voor elkaar te krijgen is er een slimme constructie bedacht.

Foto: de grote hub 

Energietransport zonder kabels 

Centraal in het werkveld staat een zogeheten DENS, een hele krachtige accu of hub. Om deze hub van stroom te voorzien, wordt hij aan het eind van de dag door een tractor/hybride vrachtwagen naar het oplaadpunt gereden. De tractor die deze hub vervoert, is een speciale: hij wordt aangedreven door – emissiearm! – waterstof dat in de tanks boven op het dak zit.

Foto: de emissiearme tractor op waterstof 

Bij het oplaadpunt wordt de hub aangesloten op een laadpaal. De volgende dag wordt hij dan weer teruggereden, opgeladen met de 2000 kw stroom die benodigd is voor de machines op het werk.  

Op de werklocatie worden vervolgens kleinere, mobiele hubs opgeladen met de stroom van de grote hub. Die mobiele hubs voorzien dan weer de elektrische graafmachines en de tractoren van de stroom waarmee zij hun werkzaamheden in het veld uitvoeren. Afhankelijk van het soort werkzaamheden en de weersomstandigheden kunnen de kranen zo’n acht uur opereren met die stroom. 

Foto: een elektrische graafmachine 

Pionieren 

“We zijn hier met Prolander aan het pionieren. Samen met uitvoerder Emiel Kerkhoff hebben we door de jaren heen al vele mooie projecten mogen uitvoeren voor Prolander, onder andere in het Bargerveen, Schoonebeek en het Oude Diep,” vertelt Berend. “Maar een project van deze omvang met de specifieke opdracht om zoveel mogelijk elektrisch materieel in te zetten is ook voor ons een mooie uitdaging, die we met volle overtuiging uitvoeren!” 

Lees meer over de werkzaamheden op de pagina over het Oosteindsche Veen.