Grenzeloos Veen: Internationaal Natuurpark Bourtanger Moor – Veenland
Zoals veel mensen weten, is het Bargerveen onderdeel van het prachtige Natuurpark Bourtanger Moor-Veenland. Sinds 2018 kun je hier aan de hand van de het grensoverschrijdende fiets- en wandelknooppuntsysteem makkelijk zelf een route samenstellen. Erik Bloeming, ranger van Natuurpark Moor-Veenland en Staatsbosbeheer Het Veenland, heeft ook een knooppuntenroute samengesteld die je langs de meest bijzondere plekken in het Bargerveen leidt. Daarom vertellen we graag nog eens over de missie van het Natuurpark en tips om het mooie gebied te voet of te fiets te ontdekken.
Wandel- en fietsknooppuntensysteem
Natuurpark Bourtanger Moor-Veenland zit achter het grensoverschrijdende fiets- en wandelknooppuntsysteem in het gebied. Sinds 2018 kun je aan de hand van de knooppunten je een eigen fiets- of wandelroute samenstellen. Dus geen uitgezette routes meer door het Bargerveen. Je bepaalt zelf welke bijzondere plekken je wilt zien. Ben je bijvoorbeeld benieuwd naar het aangelegde Swarte Meer dat is bedoeld om regenwater te bufferen? Of bekijk je liever hoe de nieuwe leemkades bij het Schoonebeekerveld voorkomen dat het regenwater wegstroomt richting de bebouwing?
De knooppunten brengen je ernaartoe. Erik Bloeming, ranger van Natuurpark Moor-Veenland en Staatsbosbeheer Het Veenland, heeft een knooppuntenroute samengesteld die je langs de meest bijzondere plekken in het Bargerveen leidt. Meer informatie en routetips vind je op www.natuurpark-veenland.nl.
Over het Natuurpark
Natuurpark Moor-Veenland is in 2006 opgericht en bestaat aan de Nederlandse zijde uit het Bargerveen en aan de Duitse zijde uit het Dalum-Wietmarscher Moor. Het veen is wat de gebieden in Duitsland en Nederland aan elkaar verbindt.
In het Nederlandse Bargerveen wordt er hard aan gewerkt om het gebied toekomstbestendig te maken. Door die werkzaamheden worden niet alleen bepaalde dieren en planten in hun natuurlijke leefomgeving beschermd om de biodiversiteit te behouden, er ontstaan ook extra mogelijkheden om het Natuurpark van dichtbij te bezoeken en ontdekken. Bijvoorbeeld te voet of op de fiets. Dit helpt het Natuurpark bij zijn missie: de bijzonderheden die het park te bieden heeft, delen met bezoekers.
Maatregelen in het gebied
Verschillende werkzaamheden in het Bargerveen zorgden ervoor dat er nieuwe paden zijn ontstaan. Zo is er bij een van de uitkijkpunten in het gebied een leemkade met stuw aangelegd dat het waterpeil aan beide zijden van het pad reguleert. Het nuttige en het aangename zijn hier met elkaar gecombineerd, want boven op de kade ligt een nieuw fietspad. In het Bargerveen vind je al 21,5 kilometer aan fietspad en 51,3 kilometer aan wandelpad. Je kunt ook al fietsend of wandelend de grens over naar Duitsland. In het Emsland en de Grafschaft Bentheim zijn 130 knooppunten te vinden, waarmee ruim 700 kilometer fietspad te ontdekken is.
Tip: Ben je op zoek naar een informatief startpunt of tussenstop voor een fiets- of wandeltocht? Ga dan naar een van de veenpoorten. Het zijn de informatiecentra van het natuurpark die zijn ondergebracht in musea in het gebied. In het Bargerveen vind je bijvoorbeeld het Veenloopcentrum Weiteveen (www.veenloopcentrum.nl). Hier kom je meer te weten over de flora en fauna van het unieke stukje Drenthe, maar je ontdekt er ook hoe nonnen en pioniers vroeger leefden in een dorp midden in het veen.
Foto: Bargerveen-Schoonebeek, door Barbara van den Ham van Natuurpark Moor-Veenland.