Logo Bargerveen Schoonebeek - Natuurlijk Naoberschap

Oosteindsche Veen

In februari dit jaar is Prolander begonnen met de herinrichting van het Oosteindsche Veen. Het gebied ligt tussen de Veenschapsweg en de Valendisweg, is zo’n 128 hectare groot en bevat veel zeldzaam hoogveen. Het belangrijkste doel van de herinrichting is het behouden en versterken van dit hoogveen.

Behouden en versterken van het veen 

In de zomer van 2022 zijn verschillende agrarische gronden aangekocht die worden gebruikt om het natuurgebied te verbeteren. Hoogveen heeft water nodig om te blijven bestaan. Daarom willen we regenwater langer vasthouden in het gebied. Dit doen we door sloten dicht te maken (dempen) en op kades aan te leggen. Hierdoor voorkomen we verdere oxidatie en inklinking van de bodem. 

Door de werkzaamheden realiseren we niet alleen nieuwe vochtige heide, berkenbroekbos en veenvormende vegetaties, maar trekken we ook meer bijzondere planten en dieren aan. Zoals de zonnedauw, dopheide, heikikker, adder en de levendbarende hagedis. Tegelijk met deze werkzaamheden worden ook wandelpaden verplaatsen en verbeteren. 

Foto: hoogveenmos, © Prolander.

Foto 1: een adder © Erik Bloeming, foto 2: levendbarende hagedis © Staatsbosbeheer, foto 3: Lange zonnedauw © Hans Dekker.

Veranderend landschap

Voor het aanleggen van de kades zijn er bomen gekapt. Een deel van de bomen groeit na verloop van tijd weer aan, maar bovenop de kades komen geen bomen terug. Na het aanleggen van de kades kan er ook op de kades gewandeld worden. De bomen worden vervangen door andere vegetatie zoals natte heide en veenmos. U kunt zich wel voorstellen dat het gebied er over een aantal jaren anders uitziet. Dat ziet u goed op onderstaande afbeelding.

Afbeelding: toekomstig beeld, © Prolander.

Planning

De huidige planning is om van september 2024 tot maart 2025 de bovenste 40 centimeter grond van de agrarische percelen af te graven. Dit noemen we het grondverzet. Met de afgegraven grond worden kades aangelegd. Aan de rand van de vakken (omringd door de kades) worden stuwputten geplaatst. De kades en stuwputten zorgen er dan samen voor dat er water wordt vastgehouden. Bij veel neerslag stroomt het water over de stuwputten heen en zo ontstaan er zogeheten plas-drassituaties. Dat is als er water tussen het nog zichtbare gras en mos blijft staan. Dit is goed voor de ontwikkeling van veenmos.  

Daarnaast is de bomenkap in het Oosteindsche Veen inmiddels afgerond. Een deel van dit hout is afgevoerd en wordt onder meer gebruikt voor warmte-opwekking.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door Fuhler Loon- En Verhuurbedrijf.

Achtergrondinformatie

De Bestuurscommissie Bargerveen-Schoonebeek werkt in opdracht van de provincie Drenthe aan de gebiedsontwikkeling van het Bargerveen en omgeving. Het project is een samenwerking tussen de gemeente Emmen, waterschap Vechtstromen, Staatsbosbeheer en LTO. Het projectmanagement ligt bij Prolander. Heeft u vragen of opmerkingen? Mail of bel met Paul Kraesgenberg via: p.kraesgenberg@prolander.nl of 06 52401224.

Het project Bargerveen-Schoonebeek wordt mede mogelijk gemaakt door:

Logo Interreg Deutchland Nederland Europäische Union Europese Unie
Logo Treant Zorgroep
Logo Gemeente Emmen
Logo Prolander Wit
Logo Waterschap Vechtstromen
Logo Provincie Drenthe