Logo Bargerveen Schoonebeek - Natuurlijk Naoberschap

Voortgang Oosteindsche Veen: grondverzet van start

aug 27, 2024 | Algemeen

De herstelmaatregelen in Oosteindsche Veen maken een goede voortgang. De laatste bomen en stobben (boomstronken) worden op dit moment met kranen verwijderd en de voorbereidingen van het grondverzet zijn van start gegaan, zoals het neerleggen van rijplaten. Op maandag 9 september gaan we hiermee starten. 

Afgraving van de bouwvoor en aanleg van kades en stuwputten 

De herinrichting van Oosteindsche Veen is een belangrijke stap voor behoud en versterking van het zeldzame hoogveen. De huidige planning is om van september tot november 2024 de bovenste 40 centimeter grond van de agrarische percelen af te graven. Dit noemen we het grondverzet. Met de afgegraven grond worden kades aangelegd. Aan de rand van de vakken (omringd door de kades) worden stuwputten geplaatst. De kades en stuwputten zorgen er dan samen voor dat er water wordt vastgehouden. Bij veel neerslag stroomt het water over de stuwputten heen en zo ontstaan er zogeheten plas-drassituaties. Dat is als er water tussen het nog zichtbare gras en mos blijft staan. Dit is goed voor de ontwikkeling van veenmos. 

 

Daarnaast is inmiddels zo’n 90 procent van de te kappen bomen in het Oosteindsche Veen gekapt. Een deel van het hout is afgevoerd en wordt onder meer gebruikt voor warmte-opwekking. 

Duurzaam werken in het gebied 

Een deel van de machines in het Oosteindsche Veen werkt op stroom afkomstig van het zonnepark in Emmen en wordt dus niet meer met (fossiele) dieselolie aangedreven. De batterijen van de machines worden dagelijks opgeladen bij een laadpaal bij het zonnepark. Dit zorgt ervoor dat we duurzamer te werk kunnen gaan.  

 

Het is belangrijk om de aannemers (de markt) te stimuleren om elektrische machines te gebruiken. Hierdoor kunnen we binnen de normen blijven van de stikstofuitstoot op het naastliggende Natura 2000-gebied (het Bargerveen), omdat elektrische machines geen stikstof uitstoten. Het is belangrijk om de stikstofuitstoot te beperken. Stikstof is niet goed voor het milieu en kan de ecologische balans in het Bargerveen verstoren. Zo kan er dan bijvoorbeeld te veel gras groeien op de heide.  

Wat merken omwonenden van de werkzaamheden? 

Bestaande paden in het gebied zijn tijdens de werkzaamheden tijdelijk afgesloten. De afsluiting zal zo kort mogelijk zijn. Eventuele wandelaars en fietsers zullen dus een andere route moeten kiezen. Omwonenden zullen niet zoveel merken van de werkzaamheden, omdat de werkzaamheden op ruime afstand van hun woningen plaatsvinden. Eventueel zijn er wat kranen en trekkers te horen in de directe omgeving, en zullen er meer auto’s staan op de parkeerplaats in de buurt van de werkzaamheden.