Aardolie, bijen en geitenkaas: veelzijdigheid aan activiteiten tijdens Gastgebertag 2019

sep 24, 2019 | Duitsland

Ook dit jaar nodigde Internationaal Natu(u)rpark Moor-Veenland recreatieondernemers uit de regio uit voor de ‘Gastgebertag’ om samen een stukje van het natuurpark te ‘ontdekken’.  Zowel duitse als nederlandse ondernemers werden hiervoor uitgenodigd. Doordat er een mooie rit met de Veenland Express was gepland konden er helaas maar 60 personen mee. De aanmeldingen stroomden binnen en binnen een week was het maximale aantal aanmeldingen al bereikt.

Op 19 september was het dan zover. Om 12:00 uur werden alle gasten verwelkomd in het Erdöl-Erdgas-Museum in Twist. Na een kort inleidend verhaal over het museum door de museumsleider Rudi Gaidosch was het tijd voor ‘Kaffee und Brötchen’. 

Recreatieondernemers bij de ‘Gastgebertag
Natuurpark Ranger Erik Bloeming

Om 13:00 uur stond Tinus voor de deur met de Veenland Express en begon de rit door het ‘Provinzial Moor’, waarbij Natuurpark Ranger Erik Bloeming tekst en uitleg gaf. Hier is het afturven nog goed zichtbaar. Over een aantal jaren wordt het afgraven van turf ook hier gestopt, waarna het gebied weer gerenatureerd (vernat) zal worden. Tijdens deze rit was het contrast in de landschappen dan ook goed zichtbaar…. van een gebied waarin nog volop industrieel wordt afgeturfd naar het Bargerveen, waar de natuur de overhand heeft. Aangekomen bij de boerderij van Staatsbosbeheer werd het vervoer geruild en gingen we verder met een touringcar richting Haren, Duitsland. In het duits-nederlandse Bijencentrum ‘Imme Bourtanger-Moor e.V.’ werd iedereen door Herr Hüser geïnformeerd over het nut van het bijencentrum, waarna een heerlijke kop koffie met een stuk vers gebakken ‘Bienenstich’ genuttigd kon worden. Aangezien het weer ook meespeelde, kon men naar buiten en rondkijken naar hetgeen het bijencentrum te bieden heeft.

Na ongeveer een uur was het alweer tijd voor vertrek naar de geitenkaasboerderij van Loes Hektor in Hebelermeer. Bij Fehnland Ziegenkäse werd door Loes enthousiast verteld hoe zij en haar man in Hebelermeer terecht zijn gekomen en met een geitenkaasboerderij zijn begonnen, waarna men kon proeven wat de blatende dames te bieden hebben. Van jonge kaas (das Moormädel), belegen (der Scherenschleifer) en oude kaas (Hexenschwert) tot aan kaas met verse kruiden, het proeven van alle kaasjes was een succes. De geitenmeisjes werden daarna onder begeleiding van de twee border collies vrijgelaten in de wei, waar ze zich even heerlijk konden uitleven. 

Geitenkaasboerderij Fehnland Ziegenkäse
Geitenkaasboerderij Fehnland Ziegenkäse

Tot slot werden we door de buschauffeur weer netjes afgezet bij het Erdöl-Erdgas-Museum in Twist.