Logo Bargerveen Schoonebeek - Natuurlijk Naoberschap

Beleef de nieuwe historische route

aug 24, 2022 | Algemeen, Unkategorisiert

Op initiatief van Cultuur Historisch Zwartemeer en in nauwe samenwerking met Staatsbosbeheer Veenland zijn de afgelopen weken in het noordelijke deel van het Bargerveen informatieborden geplaatst. De nieuwe, zogenaamde ‘historische route’ is een feit.

Onder andere cultuur- en historiekenners delen hun kennis op de informatieborden over de mensen die het eerst in Bargerveen kwamen wonen. Maar ook over welke families er leefden, wat ze deden voor de kost en hoe verschillend het leven was honderd jaar geleden.  

De verhalen blijven over

De verhalen van oud bewoners worden langs de historische route beschreven en afgebeeld. Op dit moment zijn er 35 tweetalige (NL en D) informatieborden geplaatst bij huizen die al lang geleden verdwenen zijn. Aan het begin van de route staan drie grotere informatieborden met de route, foto’s en kaarten over de ontwikkelingen in de afgelopen honderd jaar.

Anekdotes en lesmateriaal in Nederland en Duitsland

Kleine anekdotes op de borden zijn natuurlijk onmisbaar. Zo wordt bijvoorbeeld verteld dat het stel van Grensweg I- 64 een winkel aan huis runde. “De vastberaden vrouw des huizes verdedigde persoonlijk de plek met een jachtgeweer en verjoeg ongewenste indringers”. En zo verkennen cultuurliefhebbers van plek tot plek de route door het Bargerveen en leren over hun voorouders, gewoonten en gebruiken.

De historische route en informatie wordt ook als lesmateriaal gebruikt en is aangeboden op basisscholen uit de gemeente Emmen. Dit gebeurt in samenwerking met IVN Nederland. Cultuur-historische onderwerpen, zoals “stambomen” of informatie over de boekweitteelt uit die tijd worden behandeld. Ook voor Duitse scholen staat het aanbieden van deze educatie op het programma.

De foto’s van de informatiepanelen zijn gemaakt door © Erik Bloeming.

Scan de QR-code

Scan via je smartphone de QR-code op de 35 informatieborden langs de route. De informatieborden zijn onderdeel van de ruim honderd ‘Landmarken’ in het landschap van het natuurpark. Via deze link kunt u ook alle verhalen lezen.  

Vrijwilligers gezocht voor educatie

Staatsbosbeheer zoekt vrijwilligers die schoolklassen begeleiden tijdens de natuurspeurderstochten. Lijkt je dit wat? Mail of bel voor meer informatie naar e.bloeming@staatsbosbeheer.nl of 0031-653199389.