Droogte: Bargerveen in ROEG!

okt 14, 2019 | Media

Op zaterdag 12 oktober stond het programma ROEG! van RTV Drenthe in het teken van droogte. De droge zomers van de afgelopen twee jaar hebben grote impact op de natuur in Drenthe. In de aflevering vertellen deskundigen welke invloed de droogte heeft op hun gebied. Boswachter Jans de Vries vertelt over het Bargerveen.

Bargerveen

In het Bargerveen heeft de droogte invloed op de natuur, en in het bijzonder op het veen. In de aflevering van afgelopen zaterdag laat Boswachter Jans de Vries zien hoeveel veen door de jaren heen al is verdwenen als gevolg van de droogte. Hij is heel blij met de regen van de afgelopen weken, maar geeft aan dat er nog veel water bij moet om ervoor te zorgen dat er niet nog meer veen (en daarmee ook bijzondere planten en dieren) verdwijnen.

Naast het Bargerveen komen in de aflevering ook de Drentsche Aa en het Diependal aan bod. 

Landschap Bargerveen
Boswachter Jans de Vries

Meer zien? Invasieve exoten in BinnesteBuiten

Eind september verscheen ook een filmpje van BinnesteBuiten van de KRO, waarin boswachter Marieke uitlegt waarom water vasthouden in het Bargerveen zo belangrijk is en hoe we bijzondere plant- en diersoorten kunnen behouden. In dit filmpje laat ze ook zien dat er steeds meer invasieve exoten (planten die van oorsprong niet in Nederland thuishoren) groeien, die inheemse soorten verdringen.