Expositie Saskia Boelsums: het Bargerveense landschap in het Drents Museum

mrt 6, 2020 | Agenda

De Nieuw-Schoonebeekse fotografe Saskia Boelsums, Kunstenaar van het jaar 2020, laat zich inspireren door de schoonheid van het Nederlandse landschap. Van 3 maart tot en met 27 juni 2020 exposeert zij met haar tentoonstelling Landscape revisited in het Drents Museum. Van dinsdag tot en met zaterdag tussen 11.00 en 17.00 uur kun je, geheel gratis, een selectie van haar schilderachtige kunstwerken bewonderen in de tentoonstellingsruimte KINK in De Nieuwe Kolk in Assen. Een groot deel van de getoonde werken is gemaakt in Drenthe, waaronder ook een flink aantal in het Bargerveen. 

In verband met de maatregelen van het RIVM tegen de verspreiding van het coronavirus is het Drents Museum helaas tot 1 juni 2020 gesloten.   

Saskia, wat vind je zo bijzonder aan het Bargerveen?

“Sinds 2008 woon ik in een heel mooi pand van Drents Landschap in Nieuw-Schoonebeek, vlakbij het Bargerveen. Toen ik daar net kwam wonen, midden in het platteland op de vlakte, dacht ik, er gebeurt hier helemaal niks. Maar als je langer blijft, de tijd neemt en je openstelt, dan zie je het: er gebeurt zo ongelofelijk veel moois op dat Drentse platteland! Ik ben beeldend kunstenaar, en vanaf 2013 begonnen met fotograferen. Dat komt voor een groot deel doordat mijn man en ik in deze streek zijn gaan wonen en ik echt oog kreeg voor het landschap. Inmiddels fotografeer ik overal in Nederland, waar ik ook kom, maar ik keer ook steeds weer terug naar het Bargerveen. Ik vind het een prachtig natuurgebied. Ik ben dol op de weidsheid van het gebied, met haar lage horizon, waardoor je ver kunt kijken. Dat geeft een vrij gevoel. Je ziet daardoor heel veel luchten en dynamische wolkenpartijen, en je kunt er dwalen. Het is stil, en je waant je er vaak alleen. Er zijn plekken die heel ongerept aandoen, en er zijn veel fotogenieke dingen te vinden. Er staan prachtige runderen en schapen en het hoge water in het Bargerveen geeft prachtige weerspiegelingen van het zonlicht. Er wordt nu natuurlijk hard in het gebied gewerkt, maar je kunt nog steeds dwalen, de kleine paadjes nemen en hele mooie plekken vinden.”

Aan welke foto heb je een mooie herinnering?  

“Welke foto me heel dierbaar is, is het landschap met de koeien. Die is gemaakt op een hele koude ochtend. Ik probeer altijd mijn beleving van het moment in mijn werk te stoppen, zodat het publiek hetzelfde kan ervaren als ik. Als ik het koud heb gehad op het moment dat een foto werd gemaakt, wil ik dat degene die naar de foto kijkt het zelf ook koud krijgt. Op deze foto is die kou zichtbaar. Je ziet nog rijp op de grond, en de warme lijven van de koeien staan te dampen in de ochtendkou. Daarachter schijnt een waterige zon. Daar zit zo veel beleving in: het ruige landschap, de warme koeien, de kou van de lucht. Er zit zo veel zintuiglijke beleving in de foto, dat is me heel dierbaar.”

Saskia Boelsums werd dit jaar verkozen tot Kunstenaar van het jaar. Haar foto’s worden over de hele wereld tentoongesteld, van Assen tot Hong Kong. Ook voor de foto’s uit het Bargerveen is veel interesse. In het najaar van 2019 opende in het Drents Museum de tentoonstelling Barbizon van het Noorden – De ontdekking van het Drentse landschap 1850-1950. In de tentoonstelling, die nog tot 22 maart is te bezoeken, is een grote selectie schilderijen van Drentse landschappen opgenomen. Maar ook een van de werken van Saskia Boelsums. Dat werk viel zo in de smaak bij het publiek, dat het museum interesse kreeg in een solo-expositie. En dat werd werkelijkheid! Van 3 maart tot en met 27 juni zijn er wel 52 werken van Saskia te bewonderen.

Foto: Saskia Boelsums – Landscape #51