Logo Bargerveen Schoonebeek - Natuurlijk Naoberschap

Gezocht: amfibieën- en reptielenteller

mrt 10, 2022 | Algemeen

In het kader van onderzoek hebben we jouw hulp nodig in het Bargerveen. Help jij mee amfibieën en reptielen tellen? Voorkennis is niet nodig.

Foto’s: links een levendbarende hagedis na vrijlating. Rechts een gewone pad en een groene kikker na vrijlating, door Michiel Eijkelkamp. 

Tekst gaat verder na de foto’s.

Over het onderzoek

Vorig jaar heeft Staatsbosbeheer in het Bargerveen onderzocht hoeveel amfibieën en reptielen overstaken over de betonfietspaden en hoeveel van deze dieren werden aangereden door fietsers. Michiel Eijkelkamp coördineerde dit onderzoek. In dit bericht vind je de resultaten van vorig jaar en in mei hebben we ook een mooie film over het onderzoek gedeeld. Dit jaar gaat Michiel het onderzoek voor Staatsbosbeheer voortzetten. Zo weten we of het aantal overstekers en slachtoffers hetzelfde is als vorig jaar. De belangrijkste vraag is of we tunnels onder de fietspaden aan moeten leggen om deze dieren veilig naar de overkant te helpen. Voor dit onderzoek hebben we hulp nodig van vrijwilligers. Help jij ons?

Hulp

Je kunt ons op 2 manieren helpen:

  1. Langs een aantal fietspaden komen schermen met ingegraven emmers om de overstekende amfibieën en reptielen te vangen. De gevangen dieren worden ‘s morgens uit de emmers vrijgelaten en geteld. Dit duurt ongeveer 2 uur.
  2. Daarnaast tellen we doodgereden amfibieën en reptielen op de fietspaden. Dit doen we aan het eind van de middag of het begin van de avond. Dit duurt ongeveer 1 uur.

Aanmelden

Je kunt zelf aangeven waarmee je ons wilt helpen en hoe vaak. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie of voor aanmelding. Dit kan via het e-mailadres bargerveen@staatsbosbeheer.nl

In 2021 hebben we in dit onderzoek met de paddenschermen ruim 800 dieren gevangen, waaronder de dieren op de foto’s. De resultaten en wetenswaardigheden van dit jaar zullen we zeker weer delen in de nieuwsbrief.