Logo Bargerveen Schoonebeek - Natuurlijk Naoberschap

Grenzeloos wandelplezier met wandelknooppunten Natuurpark

mei 27, 2021 | Algemeen, Duitsland

Eindelijk is hij er dan: de langverwachte wandelknooppunten kaart van het internationale Natuurpark Bourtanger Moor-Veenland. Wie in het Bargerveen wel eens de fiets pakt is al mee bekend met de fietsknooppuntenkaart. Nu stippel je aan de hand van knooppunten ook je eigen wandelroute uit langs de mooiste plekjes die het Natuurpark te bieden heeft, in het Bargerveen en over de Duitse grens.

Zo werkt het

Via het wandelknooppuntennetwerk plan je heel makkelijk je eigen route. Aan de hand van knooppunten stippel je spontaan jouw eigen route uit, want er is geen vast begin en eindpunt. Bij iedere wegverandering vind je een bordje met daarop het volgende nummer. Zo hoef je geen straatnamen te onthouden, alleen het volgende nummer. De kaart bevat in totaal 27 routesuggesties met lengtes van drie tot 26 kilometer.

Op de website van het Natuurpark kun je alle routetips downloaden (voor mobiele apparaten). Maar ook zonder kaarten of navigatie is het mogelijk spontaan en flexibel een eigen route samen te stellen. Bij alle knooppunten zijn staan wandelkaartjes met het netwerk in de omgeving en de afstand tot het volgende knooppunt. De bordjes zijn voorzien van uniforme grensoverschrijdende bewegwijzering verbinden zo de mooiste landschapsgebieden van het Internationale Natuurpark met elkaar.

Grensoverschrijdend wandelen

Ook aan de Duitse kant van het natuurpark Bourtanger Moor-Veenland is nu een ongeveer 400 km lang netwerk van wandelknooppunten voltooid in de vorm van “wandeleilanden”, zodat je ook daar de natuur kunt gaan verkennen en ontdekken. Naast het Nederlandse natuurreservaat Bargerveen en de veengebieden aan de Duitse kant zijn dat vooral het Ems-landschap tussen Versen en Hüntel en de beboste duingebieden bij Wesuwe, tussen Meppen en Geeste en het Lohner Sand.

Let wel op: in verband met corona gelden er aangepaste regels. De Duitse regering heeft Nederland aangewezen als hoogrisicogebied. Dit heeft consequenties voor het grensverkeer, met extra test- en aanmeldeisen. Houdt hier rekening mee, ook als je recreatief wilt wandelen/fietsen in de grensstreek. De actuele do’s en don’ts vind je op de website Grensinfo.

Locaties

De wandelknooppuntenkaart is vanaf midden juni 2021 gratis op te halen bij restaurant ‘bij Wollegras’ in Weiteveen, de Tourist Info in Emmen, diverse campings en de veenpoorten van het Internationaal Natuurpark Moor-Veenland: Veenpark Barger-Compascuum, Veenloopcentrum Weiteveen, Smalspoormuseum Erica, Museum Collectie Brands in Nieuw-Dordrecht en het van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam.

 

 

 

Uitsnede van de knooppuntenkaart