Logo Bargerveen Schoonebeek - Natuurlijk Naoberschap

Historisch Wandelpad Weiteveen officieel geopend

mei 17, 2022 | Algemeen

Op woensdag 11 mei is het Historisch Wandelpad Weiteveen eindelijk officieel geopend! We schrijven ‘eindelijk’ niet omdat het pad er pas ligt, maar omdat een officiële opening niet eerder is gelukt door de coronamaatregelen. Tot nu. Met dit fotoverslag laten we u graag meekijken met een geslaagde middag.

Verzamelen

We begonnen halverwege de middag met verzamelen bij het Veenloopcentrum, in de stralende zon. De voorzitter van het Veenloopcentrum, Sjef Hermans, heette iedereen welkom en gaf het woord door aan oud-voorzitter Jan Suelmann. Hij nam de aanwezigen mee in het ontstaan van het historisch wandelpad. Het pad loopt van het Veenloopcentrum naar de schaapskooi. We hebben het pad natuurlijk met alle aanwezigen samen gewandeld. Ook onderweg wist Jan Suelmann de aanwezigen te boeien met fragmenten uit de bijzondere geschiedenis van deze omgeving.

Voor de informatieborden zijn veel foto’s gebruikt die de heer Mensen tijdens zijn leven heeft verzameld. Zijn weduwe, mevrouw Mensen, deed met een van hun dochters de openingshandeling en onthulde nieuwe informatieborden.

Jan Suelmann vertelt trots hoe een Diema (smalspoortrein) uit Duitsland naar Weiteveen is gehaald en helemaal is opgeknapt. Dit type smalspoortrein werd gebruikt bij de vervening.

Een andere bijzondere plek langs het pad: restanten van de voormalige turfbrikettenfabriek. Hier is ook een herinneringsplek voor Appie Mulder. Hij kwam in 1955 op 9-jarige leeftijd om het leven toen hij hier speelde met zijn broer en er een explosie ontstond door achtergebleven gevaarlijk afval. Een indrukwekkend verhaal.

Ook was er aandacht voor de medewerking van Treant. Het wandelpad gaat over het terrein van deze woon-zorg locatie. Er is veel aandacht besteed aan goed pad, met respect voor de privacy van de bewoners.

Tot slot deelde voorzitter Nynke Houwing, namens de Bestuurscommissie Bargerveen-Schoonebeek, bloemen uit aan mevrouw Mensen en aan de werkgroepleden. Zij hebben zich jarenlang ingezet om het Historisch Wandelpad te realiseren. De werkgroep bestond uit Jan Suelmann, Harry Fühner, Harrie Scholte Aalbes, Henry Schepers en Hans de Haas. Ook Helena Schepers heeft zich altijd onvermoeibaar ingezet voor het Veenloopcentrum en het wandelpad, net als nu voor de organisatie van de opening. Ook zij had de bloemen meer dan verdiend.

Verken zelf het wandelpad 

Natuurlijk bent u van harte welkom om het wandelpad zelf te verkennen. De borden zijn zeker de moeite waard om op uw gemak te lezen. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het Veenloopcentrum