Logo Bargerveen Schoonebeek - Natuurlijk Naoberschap

Kort nieuws

mrt 24, 2021 | Algemeen

Nettie Aarnink

Voor de liefhebbers een aantal korte berichten over de vleesetende plant de lange zonnedauw, een uitnodiging voor het invullen van een enquête en een verslag van de opschoondag op 20 maart.

Lange zonnedauw

Een vleesetende plant die je alleen in het Bargerveen vindt: de lange zonnedauw. De provincie Drenthe schreef er een artikel over. De dauwdruppels rusten op de dunne takjes, maar de druppels zijn als secondelijm. Dat betekent voor insecten hun laatste landing. Boswachter Erik Bloeming van Staatsbosbeheer vertelt onder andere over de medicinale werking van de plant: het wordt nog steeds gebruikt in homeopathische middelen. 

Het gaat helaas niet zo goed met de plant. De plant stelt grote eisen aan zijn leefomgeving. Ook op andere plekken in de wereld zoals Japan, Noord-Amerika en Europa gaat het niet goed met de plant. Tijd voor actie! Daarom staken de provincie Drenthe en Staatsbosbeheer de koppen bij elkaar. Benieuwd wat ze precies doen? Lees meer erover in het artikel.

Ook schreven wij zelf eerder een artikel over de lange zonnedauw. Je leest het hier. 

Foto: lange zonnedauw, door Hans dekker van de provincie Drenthe. 

Enquête Wageningen University

Hoe beleef je hoogveen? Dit wordt onderzocht in het project Wetfutures van Wageningen University & Research. Zij zijn benieuwd wat het landschap voor jou betekent. Vul via deze link de enquête in. 

De opschoondag 

Eerder deden wij de oproep om tijdens de opschoondag op 20 maart mee te helpen om het Bargerveen schoon en netjes te maken. De opschoondag is inmiddels geweest en het was een groot succes. Vrijwilliger Jeffrey Strijker vertelt: “Er is veel afval gevonden. Ook hebben wij voorbijkomende passanten bewustwording gecreëerd. In totaal hebben we die dag 15 zakken verzameld.”