Lees nu het magazine ‘Water in het Bargerveen’!

okt 7, 2019 | Buffer Noord Zwartemeer, Buffer Weiteveen & Schaapskooi, Duitsland, Media, Nieuw-Schoonebeek

In de gebiedsontwikkeling in het Bargerveen heeft water de hoofdrol. Er is dan ook heel veel over te vertellen. Om te laten zien waarom water zo belangrijk is in dit bijzondere natuurgebied maakten de gebiedspartners van het project Bargerveen-Schoonebeek samen een online magazine. Vanaf vandaag kun jij hem ook bekijken!

Waar gaat het over? 

Het Bargerveen is een van de laatste nog overgebleven hoogveengebieden in Noord-West Europa. Maar het voortbestaan van deze bijzondere natuur is niet vanzelfsprekend. Het grondwater loopt namelijk langzaam weg uit het Bargerveen, waardoor de veengrond inklinkt en het veenmos niet meer kan groeien. Als er niets gebeurt, zal het Bargerveen zoals we het nu kennen langzaam verdwijnen. 

Om dit te voorkomen werken veel verschillende partijen in het gebied samen om het waterpeil in het Bargerveen op een constant niveau houden. Daarvoor worden verschillende maatregelen genomen, zoals bijvoorbeeld de aanleg van grote waterbuffers. In het online magazine ‘Water in het Bargerveen’ vertellen lokale experts je daar alles over. Zo legt boswachter Jans de Vries je uit waarom een goede waterhuishouding zo belangrijk is, laat droogtecoördinator Robert de Lenne zien welke impact droogte kan hebben op de natuur, vertelt Cees Ruhé van LTO Noord hoe het is om te boeren naast zo’n nat natuurgebied en vertelt Uwe Carli, directeur van het Internationale Naturpark Bourtanger Moor-Bargerveen, over de grensoverschrijdende samenwerking binnen het project.

Kortom: in deze special lees je alles over hoe we omgaan met water in en rondom het Bargerveen. Ben je nieuwsgierig geworden? Neem dan snel een kijkje!