Meer dan 100 ideeën voor waterbuffer in het Bargerveen!

mrt 1, 2019 | Algemeen

Wat zou jij doen met een nieuw aan te leggen waterbufferzone? De Bestuurscommissie Bargerveen-Schoonebeek riep de hulp in van studenten, creatieve (young) professionals en startups, door middel van een Battle of Concepts. En met succes! Een overvloed aan innovatieve en interessante ideeën stroomden de afgelopen weken binnen. Nu is het aan de jury: welk idee is het allerbeste en wordt in 2021 gerealiseerd?

Maar liefst 117 inzendingen ontving de Bestuurscommissie Bargerveen-Schoonebeek in de afgelopen zes weken. Eén voor één werden de concepten uitvoerig bekeken en beoordeeld op basis van de gestelde criteria:

  • Originaliteit: Is het concept origineel en vernieuwend?
  • Verbinding met stakeholders: In welke mate worden de diverse stakeholders in het idee betrokken en/of hebben de stakeholders zelf wat aan het idee?
  • Haalbaarheid: Hoe eenvoudig / praktisch haalbaar is het om het idee te realiseren?
  • Verdienpotentie: Is het te verwachten dat het idee ook geld oplevert waarmee (deel van de) kosten van het project gedekt zouden kunnen worden?
  • Kwaliteit/diepgang: van het ingestuurde concept.

Aan de hand hiervan werd een voorselectie gemaakt, die is overgedragen aan een onafhankelijke jury. Zij bepalen de definitieve winnaar van de Battle of Concepts.

Wie is de jury?

Met veel zorgvuldigheid is een vierkoppige jury samengesteld, met kennis van en interesse in het natuurgebied Bargerveen.

Even voorstellen:

  • Maurice Wenker: landschapsarchitect bij de provincie Drenthe. Kent het waterbuffer-proces in het Bargerveen als geen ander. Echter, doordat hij niet verbonden is aan het project, blijft hij onafhankelijk en objectief in zijn beoordeling.
  • Professor Menno Gerkema: hoogleraar Chronobiologie en Science Business & Policy aan de Rijksuniversiteit Groningen. Heeft een brede maatschappelijke blik en veel kennis van het Bargerveen. Hierdoor is hij in staat om ideeën goed te beoordelen op haalbaarheid en kwaliteit.
  • Diderik Koolman: directeur van economische zaken bij de gemeente Groningen. Een belangrijke toevoeging in het juryteam. Als econoom weet hij als geen ander of concepten een verdien potentie bezitten.
  • Peter Bennema: voormalig directeur van de Dienst Ruimte en Groen van de provincie Drenthe. Deskundige op het gebied van landschap en natuur, bovendien zeer ervaren in bestuurlijke processen. Verbinding met stakeholders, haalbaarheid en originaliteit beoordeelt hij dan ook eenvoudig.

Definitieve uitslag op 12 maart

De komende dagen buigen deze vier juryleden zich over de 11 geselecteerde concepten. Op 12 maart publiceren wij de definitieve uitslag op de website van de Battle of Concepts, met een kort juryrapport. Houd de website dus goed in de gaten, de vijf beste concepten vallen in de prijzen.

Natuurgebied Bargerveen leeft!

Hoewel de definitieve uitslag nog even op zich laat wachten, is deze Battle of Concepts voor Marleen Stoutjesdijk (namens de Bestuurscommissie) nu al geslaagd. “Ik ben diep onder de indruk van het aantal inzendingen. Voor mij is het nu al een succes. Dit betekent namelijk dat het project leeft onder de mensen!”