Natuurbeleving in en rond het Bargerveen tijdens jaarlijkse Familiedag – Veenweek Het Veenland 2019

jun 4, 2019 | Buffer Noord Zwartemeer

Sfeerfoto jaarlijkse familiedag

Zwartemeer – Hemelvaartsdag, deze keer op donderdag 30 mei, is dé dag om de prachtige natuur van het Bargerveen te beleven. Diverse organisaties organiseren jaarlijks de Familiedag met als thema ‘natuurbeleving en natuurfeest’ in samenwerking met onder andere Natuurpark Moor-Veenland, Veenloopcentrum Weiteveen, Stichting Het Drentse Veenland, IVN Emmen e.o. en het Bienenzentrum Haren. Het Nederlands-Duitse natuurfestival vond weer plaats rondom het Staatsbosbeheergebouw aan de Kamerlingswijk in Zwartemeer. Het doel is het verbeteren van de verbinding tussen de Nederlandse en Duitse families op de landsgrens door middel van zowel Nederlands- als Duitstalige activiteiten in de natuur met beleving, knutselen, muziek en typische lekkernijen.

De dag begon, traditioneel en voor de vroege vogels, met Dauwtrappen om 6.00 uur. Gidsen van het Veenloopcentrum en Staatsbosbeheer gingen met bijna vijftig enthousiaste deelnemers het hoogveengebied in om onder deskundige begeleiding van de prachtige natuur te genieten. Vele deelnemers sloten de vroege ochtend af met een heerlijk ontbijt aangeboden door Veenloopcentrum Weiteveen.

De aansluitende en jaarlijks gratis toegankelijke Familiedag begon deze editie ietwat rustig, mede door de bewolkte, winderige ochtend. Tussen 10.00 – 16.00 uur werden weer vele activiteiten voor alle leeftijden aangeboden met als thema ‘natuurbeleving en natuureducatie’. Denk aan vogelhuisjes maken, gratis geschminkt worden, een spannend smokkelspel, het blotevoetenpad bewandelen, een avontuurlijke speurtocht, uilenballen pluizen, vogelzaadbommetjes maken en nog veel meer! Primeur dit jaar was de komst van Fehnland Ziegenkäse uit Hebelermeer, Duitsland. De Nederlandse eigenaren van deze gloednieuwe geitenboerderij waren dit jaar aanwezig met hun heerlijke kaasproducten en een hele groep, echte, volop te knuffelen, jonge geitjes! Vooral de acht jonge bokjes leken op de wereld gezet om geknuffeld te worden; een groot succes!

Mede door het uitblijven van regen en de oplopende temperatuur vonden toch nog ruim 1.500 bezoekers hun weg naar de Familiedag 2019. Derhalve wederom geslaagd! 

Stichting Het Drentse Veenland organiseerde aansluitend nog diverse activiteiten in de Veenweek. Met een wandeling van het Smalspoormuseum Erica, waarbij ruim veertig deelnemers samen met de meelopende boswachter van alles hoorden over de bijzondere natuur rondom de Griendtsveenplas, werd het eerste weekend goed afgesloten. De volgende editie van de Veenweek begint op Hemelvaartsdag 21 mei 2020.

Spellen op de jaarlijkse familiedag
Jonge geitjes
Sfeerfoto jaarlijkse familiedag

Bijgevoegde foto’s: E. Bloeming, Staatsbosbeheer
Voor meer informatie Natuurpark Ranger Erik Bloeming, tel.: 06 53199389 of via mail e.bloeming@staatsbosbeheer.nl