Logo Bargerveen Schoonebeek - Natuurlijk Naoberschap

Nieuwe Belevingskaart vertelt het verhaal van het Drentse Veenland

nov 4, 2021 | Nieuw-Schoonebeek

Een nieuwe toeristische kaart die niet alleen verwijst naar de bijzondere locaties, maar ook de verhalen uit het gebied vertelt. Dat is de nieuwe ‘Belevingskaart Het Drentse Veenland’. Op zaterdag 6 november is deze gepresenteerd tijdens het symposium ‘Rondom Veencrisis ZO-Drenthe 1921-2021’ in het Veenpark in Barger-Compascuum.

De Belevingskaart is een nieuw en nog uniek product waarop routes, musea, attractieparken, wandel- en fietsroutes en cultureel erfgoed te vinden zijn. Het is bijzonder geïllustreerd waarbij ook de verhalen uit het gebied een plekje hebben op de kaart. Voor bezoekers van het voormalige veengebied in Zuidoost-Drenthe gaat er een wereld open bij het bekijken van de kaart en zien ze letterlijk wat er te beleven is. De belevingskaart is vanaf begin december te koop bij Tourist Info Emmen en het Veenpark.

Foto: een impressie van de belevingskaart.

Negen dorpen langs de Veenvaart

Het gebied met negen dorpen langs de Veenvaart in de gemeente Emmen heeft een rijke geschiedenis vol met verhalen en unieke locaties waar de veengeschiedenis zichtbaar te beleven is. Niet alleen het bekende Veenpark en het Van Gogh huis, maar ook kleinere musea, unieke gebouwen en legenden uit het gebied zijn de moeite waard om te vertellen. Inwoners van de dorpen, historische organisaties, gemeente, provincie, natuurorganisaties en Tourist Info Emmen hebben samen de inhoud van de kaart bij elkaar gebracht. Illustrator Marieke van Doorn van DoornRoos Imagineers, heeft het gebied, de bezienswaardigheden en de verhalen verbeeld in een bijzondere kaart, de Belevingskaart.

En er komt meer!

De bijzondere uitvoering van de Belevingskaart biedt vele mogelijkheden om nog meer beleving voor de bezoeker toe te voegen. De belevingskaart is daarom een goede basis voor verdere productontwikkeling. Denk aan souvenirs zoals posters, mokken en t-shirts. Of uitbreiding met bijvoorbeeld een game-versie en speurtochten voor kinderen. Ook levert de kaart nieuwe recreatieve uitbreidingen op: de Stichting Erfgoed Netwerk werkt aan een interessante route langs de ‘sporen van het veenverleden’.

Samenwerking

De Belevingskaart is een samenwerking tussen Provincie Drenthe, Gemeente Emmen, Staatsbosbeheer, Naturpark Moor-Veenland, Tourist Info Emmen, Erfgoednetwerk Emmen, Veenvaart, Stichting Drents Veenland, Veenpark en het Van Gogh huis. Daarnaast heeft de input van vele inwoners, dorpsbelangen en erkend overlegpartners de rijke invulling van de kaart mede mogelijk gemaakt.