Video: onderhoud cultuurhistorische veenruggen

jan 25, 2021 | Buffer Weiteveen & Schaapskooi, Interne Maatregelen

In het Bargerveen worden op dit moment werkzaamheden uitgevoerd om de cultuurhistorische veenruggen te onderhouden. Deze ruggen zijn stroken veen die niet zijn afgegraven voor turfproductie. Ze zijn van belang voor de waterstanden en fungeren als golfbrekers in de grote waterplassen. Bomen die op de veenruggen groeien worden afgeknipt. Dit gebeurt met de Waterking.

De Waterking

Op verschillende plekken in het gebied zijn al eerder zware bomen omgewaaid. Het veen waar de veenruggen uit bestaan is slappe grond. Als er een grote boom omwaait, nemen de wortels een heel stuk van zo’n veenrug mee. Het doel van de werkzaamheden is dan ook om de veenruggen te beschermen. Het afknippen van de bomen wordt gedaan met de Waterking. Deze machine drijft over moerassige gronden. De afgeknipte bomen worden vervolgens in het water gelegd zodat er luwte kan ontstaan.

Afbeelding: Waterking, door Nico Westerhof. 

“Gelukkig gaan de overgebleven stobben op de ruggen niet dood”, vertelt Piet Ursem, boswachter en beheerder. “Op deze manier krijgen we vegetatie terug op de veenruggen, terwijl die ruggen worden beschermd doordat we het zware hout eraf halen. Het hout brengt rust in het water en uiteindelijk groeit de boel gewoon weer groen. Door de luwte in het water groeien de veenmossen ook beter, dat betekent dat het Bargerveen steeds meer hoogveen wordt.”

Video

Nico Westerhof maakt regelmatig mooie video’s en foto’s in het Bargerveen. Neem eens een kijkje op zijn YouTube-kanaal. Nico heeft ook onderstaande video gemaakt over de Waterking.