Runderen grazen via potstalprincipe in het Bargerveen

mei 29, 2019 | Buffer Weiteveen & Schaapskooi, Schaapskooi

In Weiteveen staat sinds 2018 de grootste schaapskooi van Nederland. In het complex is plek voor ruim 1.000 schapen en ongeveer 110 runderen. Afgelopen week gingen herders Luuc en Joshua Bos voor het eerst met een kudde runderen het natuurgebied in via het ‘potstalprincipe’.

De kudde runderen wordt door de herder naar de heideterreinen in het Bargerveen gedreven. Daar begrazen de runderen de hele dag de jonge scheuten van het Pijpestrootje en berken. Met een volle buik worden ze ‘s-avonds weer naar de stal gebracht, waar ze hun mest achterlaten. Het potstalprincipe wordt daar in de stallen toegepast: de mest van de dieren wordt in de stal opgevangen en (deels) weer gebruikt voor bemesting van gewassen die, onder andere, weer dienen als wintervoer. De kudde runderen gaat de volgende dag weer opnieuw de heide op. Een mooie kringloop.

Herders Luuc en Joshua Bos vertellen dat het naar buiten laten van een kudde runderen echt wel iets anders is dan het laten grazen van een kudde melkkoeien. De runderen willen namelijk best vanuit de kooi naar de heide, maar voor de weg terug moeten ze nog flink aangespoord worden. Tot nu toe maken de herders daarvoor gebruik van hun honden.

 

De kudde runderen komen uit de stal
De kudde runderen
De kudde runderen