Sinds september 2019 zijn we weer aan het werk in het Bargerveen. De komende maanden zijn we volop bezig met nieuwe werkzaamheden. We nemen maatregelen om het grondwater op peil te houden, creëren nieuwe verbindingen tussen de schaapskooi en het Bargerveen, en herstellen de grenskade. De werkzaamheden van de komende tijd zijn de volgende stap in het beschermen van het hoogveen. Daarmee behouden we dit bijzondere gebied voor de toekomst! 

Maatregelen ter bevordering van het grondwaterpeil

In de nabije omgeving van de schaapskooi komt nog levend hoogveen voor. Veenmossen groeien daar over elkaar heen en vormen grote bulten. In het gebied zijn zeldzame planten en insecten te vinden en vele vogelsoorten. Je komt er ook adders tegen en vleesetende planten. Maar door verdroging dreigt de natuur dreigt hier door verdroging verloren te gaan. Het gebied loopt langzaam leeg, omdat het grondwater wegsijpelt naar de lager gelegen, afgegraven gronden. De veengrond klinkt in en het veenmos kan niet meer groeien. Om het hoogveen veilig te stellen worden er nu leemruggen en andere maatregelen getroffen om het grondwater op peil te houden. De werkzaamheden van de komende tijd zijn de volgende stap in het beschermen van het hoogveen. Daarmee behouden we dit bijzondere gebied voor de toekomst! 

Wandel- en fietspaden rondom de schaapskooi

De schaapskooi is een prachtige plek om na het nuttigen van een drankje of een heerlijke (biologische) lunch het Bargerveen vanuit te verkennen. Op dit moment zijn er vanaf de schaapskooi niet veel wandelverbindingen met het Bargerveen. De komende maand leggen we nieuwe wandelverbindingen aan. Dat heeft twee redenen:

  1. Om ervoor te zorgen dat bezoekers nóg meer kunnen genieten van het Bargerveen
  2. Om ervoor te zorgen dat wandelaars niet terechtkomen op plekken waar de natuur te kwetsbaar is

De schaapskooi blijft tijdens de werkzaamheden aan de nieuwe paden bereikbaar, maar de wandelpaden naar het Bargerveen zijn gesloten tot het voorjaar.

Fietsers in het Bargerveen

Een wens van heel veel recreanten is om vanaf de schaapskooi naar andere plekken in het Bargerveen te kunnen fietsen. Ook willen bezoekers graag via de Vossedijk en buffer Noord naar Zwartemeer/Klazienaveen kunnen fietsen. Die wensen brengen wij de komende tijd in vervulling. Naar verwachting kunnen mensen vanaf het voorjaar gebruik maken van de nieuwe routes. 

Afsluiting grenskade

De huidige kade tussen Duitsland en het Bargerveen is lek en is de afgelopen decennia behoorlijk gezakt. Als we niets doen dan droogt het Bargerveen verder uit en verdwijnen de bijzondere flora en fauna. Dat wordt nu opgelost. De komende maanden wordt de kade hersteld en het bestaande slechte fietspad krijgt een opknapbeurt. Daarom is de grenskade de komende maanden volledig afgesloten voor fietsers en wandelaars.  

Op de hoogte blijven?

Voor een actueel overzicht van routes, afsluitingen en omleidingen in het Bargerveen, kijk op de pagina Routes.

Met de maandelijkse nieuwsbrief blijf je altijd op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en werkzaamheden in het gebied. In de komende nieuwsbrief (eind februari) gaan we dieper in op de werkzaamheden rondom de schaapskooi en de aanleg van een mindervalide-vriendelijke vlonderbrug. Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Contact

Heb je nog vragen? Mail dan naar info@bargerveen-schoonebeek.nl

Voor vragen over de werkzaamheden kun je ook contact opnemen met Ewald Roordink (Prolander), tel: 0592 – 365 276.