Verplaatsing boerenbedrijven Nieuw-Schoonebeek

nov 19, 2019 | Nieuw-Schoonebeek

Door de aanleg van de zuidelijke waterbufferzone in het Bargerveen en de realisatie van een goed landbouwkundig ruilplan moest een aantal agrarische bedrijven in Nieuw-Schoonebeek verplaatst worden. Melkveehouderijen Dirkes en Lubbers zijn beide na een lange periode van voorbereiding naar een nieuwe locatie verhuisd. Op vrijdag 8 november presenteerden zij hun nieuwe bedrijf aan het publiek tijdens een open dag. Wethouder Robert Kleine mocht beide bedrijven openen.

Nu de verplaatsingen van de bedrijven van de families Dirkes/Lubbers gerealiseerd zijn, is het vrijmaken van de gronden voor de aanleg van de zuidelijke bufferzone voor het Bargerveen voltooid. Een mooie mijlpaal. Ik wil benadrukken dat daarvoor een goede samenwerking tussen alle partijen nodig is. Daar is dit een goed voorbeeld van. Voor hen betekent dit een nieuw toekomstbestendig bedrijf en tegelijk hebben zij meegewerkt aan de ontwikkeling van het natuurgebied Bargerveen.

Robert Kleine

Wethouder, gemeente Emmen

Dirkes

De broers Arno en Hans Dirkes voegden hun beider bedrijven samen. Er staat nu een heel nieuw bedrijf met 140 melkkoeien en een nieuwe bedrijfswoning. Aan Nieuwe Oogst vertelt Arno Dirkes dat het proces van de verplaatsing niet geheel zonder slag of stoot verliep. `We hebben veel moeten overwinnen in de afgelopen jaren.´

Lubbers

De melkveehouderij van Lubbers is op de plaats van een voormalig bedrijf gekomen. Er staat een nieuwe stal met ruimte voor 80 melkkoeien en de woning die er al stond is gerenoveerd. Lubbers had meer moeite met de verplaatsing. Hij is blij dat het gelukt is om een locatie nabij het dorp te vinden ‘waar hij de kerktoren nog kan zien’.

Bekijk hier de video: Een nieuwe stal en toch slecht slapen.