Logo Bargerveen Schoonebeek - Natuurlijk Naoberschap

Video: terugkeer van de verdwenen grenspaal 160-VA

dec 12, 2023 | Algemeen

In Bargerveen zijn nog een aantal oude grensstenen bewaard gebleven die in 2020 zijn gerestaureerd. We schreven eerder dit artikel erover. Grenspaal 160-VA heeft een bijzonder verhaal… Voor de restauratie was er bijna niets meer van deze grenspaal over en lag de sokkel zelfs bij een boer in de sloot. Ook het bovenste stuk van de paal – de Bentheimer zandsteen – was nergens te bekennen. Tot nu. De kop van de grenssteen is teruggevonden en nu is ook deze laatste grenspaal in ere hersteld. Bekijk de video van Nico Westerhof.

Achtergrondinformatie en restauratie grenspaal 160-VA

Door ouderdom en natte weersomstandigheden waren de houten palen van de grenspaal gerot en gebroken. Tijdens de restauratie in 2020 zijn de palen vervangen en is het metsel- en voegwerk aangepakt. De onderkant van de bakstenen markeert hoe hoog het veen in het verleden is geweest.

De kerst op de taart: de Bentheimer zandsteen is teruggevonden. Op 30 november is de steen teruggeplaatst op de voet, waarmee ook grenspaal 160-VA helemaal compleet is. Tijdens het terugzetten van de steen bleek dat de paal een kwartslag gedraaid moest worden, zodat nu de P van Pruisen en de N van Nederland weer aan de goede kant staan.

Foto: grenspaal 160-VA voor de restauratie © Prolander.

Foto: grenspaal 160-VA na restauratiewerkzaamheden van 2020, © Herman Posthumus.

Foto: de grenspaal is een kwartslag gedraaid, zodat de P van Pruisen en N van Nederland de goede kant op staan © Edwin Roling.

Foto: in volle glorie: grenspaal 160-VA na het terugplaatsen van de Bentheimer zandsteen © Herman Posthumus.

Video restauratieproces 2020

Nico Westerhof heeft eerder al een mooie video gemaakt over het restauratieproces in 2020 van de grensstenen. Herman Posthumus vertelt over de bijzondere geschiedenis van grenspalen in het Bargerveen.