Voorbereidingen KiKa Wintertrail in volle gang

sep 16, 2019 | Agenda

Hardlopers in de natuur

Op 22 december wordt het Bargerveen het decor van een bijzonder hardloopevenement: de KiKa Wintertrail. Deelnemers kunnen kiezen uit twee afstanden: 4 mijl of 10 kilometer. Het evenement, waarmee geld wordt opgehaald voor stichting Kinderen Kankervrij, wordt dit jaar voor het eerst in het Bargerveen georganiseerd.

Initiatiefnemers van de KiKa Wintertrail zijn Lisanne en Hans Langerijs. “Mijn vrouw loopt al een aantal jaar hard voor dit goede doel,” vertelt Hans. “Ze traint daarvoor vaak in het Bargerveen, waar wij zelf dichtbij wonen. We zijn zelf elke week actief bij hardloopwedstrijden, en zo ontstond vorig jaar het idee om ook dit natuurgebied aan het goede doel te verbinden met een hardloopevenement voor KiKa.” 

Hardlopen door én voor de natuur

Het Bargerveen is een afgesloten natuurgebied: er lopen geen grote wegen doorheen. Dat maakt het een zeer geschikte locatie voor een run. “We hoeven geen openbare wegen en gelegenheden af te sluiten. Dat scheelt in de vergunningaanvraag en de kosten, én is fijn voor het verkeer,” legt Hans uit. Daarnaast spreekt het Bargerveen in alle jaargetijden tot de verbeelding. Veel mensen gaan er in het gebied graag op uit om te wandelen en recreëren. Het gebied wordt ook in de grensstreken steeds populairder. Steeds meer mensen uit Duitsland weten het gebied ook te vinden.

Om de KiKa Wintertrail in het Bargerveen te laten plaatsvinden zochten Hans en Lisanne de samenwerking op met Staatsbosbeheer. “Staatsbosbeheer is de vergunningverlenende instantie. Met hen maakten we afspraken over de routes, de organisatie en het verloop van de trail. In ruil voor het vrijgeven van het natuurgebied op 22 december, maken wij per deelnemer een klein bedrag naar hen over. Zo sponsor je met jouw deelname niet alleen het goede doel, maar ook het onderhoud van een prachtig stuk natuur.” 

De routes

Als fanatiek hardloopster en inwoonster van het gebied kent Lisanne alle paden en weggetjes in het Bargerveen op haar duim. De routes voor de twee afstanden zijn dan ook grotendeels door haar bedacht. “Wel hebben we met Staatsbosbeheer afgesproken dat we kwetsbare kleine paadjes en paden langs rustplaatsen voor vogels vermijden, om de natuur zo min mogelijk te storen,” vertelt Hans. De routes zijn al helemaal uitgedacht, maar worden nog niet gecommuniceerd. Het kan namelijk zo zijn dat er vlak voor het evenement nog enkele wijzigingen moeten plaatsvinden vanwege werkzaamheden in het gebied. Het belangrijkste staat in ieder geval vast: het startschot voor beide afstanden wordt gegeven bij restaurant Bij Wollegras en de schaapskooi. 

Meedoen is winnen

De KiKa Wintertrail is voor iedereen. Het hardloopevenement is interessant voor recreatieve lopers én voor wedstrijdlopers. Iedere deelnemer krijgt aan het einde van de run een unieke Bargerveen-medaille. “Op de medaille staat een bijzondere vogel: de kraanvogel. We hopen dat die binnen enkele jaren een broedvogel zal zijn in het gebied,” vertelt Hans. “Een medaille als deze zul je elders niet snel tegenkomen.” Ook zijn er tijdens het evenement verschillende prijzen te winnen en is er voor de snelste lopers een erepodium. Maar hardlopen is niet het enige waar het op deze dag om gaat: “We hopen natuurlijk dat het een leuk sportief evenement wordt, maar het is pas echt een succes als we een mooi geldbedrag op kunnen halen voor het goede doel,” zegt Hans. 

Hans en Lisanne hopen op 22 december zo’n 200 tot 250 hardlopers aan de start te zien. Of dat lukt? Daar maken ze zich geen zorgen over. Hans: “Op dit moment hebben we zo’n 100 inschrijvingen. Ik verwacht dat daar nog een flink aantal bijkomt als het evenement wat dichterbij komt. Je ziet steeds vaker, vooral bij kleine startende evenementen, dat mensen zich pas vlak van tevoren inschrijven. Dat komt doordat ze zich nog niet in een vroeg stadium willen vastleggen.”

Alle informatie in één overzicht

KiKa Wintertrail poster met informatie

Er komen dus ongetwijfeld nog aanmeldingen bij als de tijd begint te dringen. Toch laten Lisanne en Hans niet alles aan het toeval over. “Als we zelf op hardloopevenementen zijn vertellen we aan andere mensen over de wintertrail en nodigen we ze uit om mee te doen. Dat heeft al een hoop inschrijvingen opgeleverd. Daarnaast verspreiden we deze maand op verschillende plekken een flyer en zijn we begonnen met het benaderen van sportverenigingen, zoals de rugbyvereniging, crossfitvereniging en sportschool in Emmen, en andere organisaties, zoals de brandweer in Emmen. Voor bedrijven is deelname aan een hardloopwedstrijd goed voor de teambuilding en als reclame, en dat het dan ook nog voor het goede doel is geeft extra motivatie.”

Doe je mee?

Wil je ook meedoen aan de KiKa Wintertrail in het Bargerveen en tegelijkertijd stichting Kinderen Kankervrij steunen? Meld je dan aan voor de 4 mijl óf de 10 kilometer via het inschrijfformulier. Inschrijven voor deze loop mag vanaf 10 jaar. 

Wil je meer sponsoren aan dit goede doel? Dan kun je tijdens het inschrijven een vrijwillige bijdrage toevoegen. Je kunt zelf bepalen hoeveel dat is. 

Meer hardlopen in het Bargerveen

Wil je, ter voorbereiding op de KiKa Wintertrail of gewoon omdat je het leuk vindt, al eerder hardlopen in het Bargerveen? Kijk dan ook eens naar de Bargerveen Trailrun, georganiseerd door Loopgroep Noord Nederland Klazienaveen op zondag 29 september.