Wandelend de grens over

jun 28, 2019 | Duitsland

Het Bargerveen is reeds voorzien van het wandelknooppunten netwerk zodat je gemakkelijk een heerlijke wandeltocht door het gebied kunt maken.

knooppuntenpaal

Harde werkers

Dit handige systeem wordt de komende tijd doorgetrokken naar het Duitse deel van het Internationale Natuurpark Moor-Veenland. In de laatste week van juni is de firma Groenmaat Hoveniers uit Schoonebeek, ondanks de extreme temperaturen, druk bezig geweest om in het hele gebied (van Haren tot aan Wietmarschen) bijna 200 knooppuntenpalen in te graven. En dat gewoon met de hand en een schop! Niks geen graafmachines, om zo het gevoelige natuurgebied zoveel mogelijk te sparen… Petje af… of zoals ze er zeggen: “Sagenhaft!”

Wegewarte

De bewegwijzering naar de knooppunten toe wordt verzorgd door de “Wegewarte”. Een Wegewart is een vrijwilliger en verantwoordelijk voor een deel van het wandelwegennetwerk of een bepaalde route. Hij of zij zorgt ervoor dat iedere wandelaar gemakkelijk het volgende knooppunt kan bereiken en dat de paden goed toegankelijk blijven. Zij onderhouden dus ook hun deel van het netwerk in Duitsland. Zien zij bijvoorbeeld een grote schade aan een brug of trap, dan meldt de Wegewart dat, zodat dit zo snel mogelijk weer gerepareerd wordt. De Wegewarte zijn ‘in dienst’ van het Int. Naturpark Moor-Veenland en controleren
ook regelmatig de wandelpaden, waarbij zij zich aan 

Plaatsing knooppuntenpaal

de beschreven richtlijnen moeten houden. Het is dus echt een serieuze job.

Nooit meer verdwalen

Het grensoverschrijdende fietsknooppuntensysteem bestaat al een jaar en daar wordt zeer goed en veel gebruik van gemaakt, zowel door de Duitsers als door de Nederlanders. Het knooppunten systeem zorgt een beetje voor het gevoel van ‘veiligheid’. Je gaat de grens over, maar weet zeker dat je gemakkelijk weer terug bent in eigen land.

Naar verwachting zal ook het wandelnetwerk veelvuldig gebruikt gaan worden. Zo wordt de Duits-Nederlandse grens meer en meer een smeltkroes van nationaliteiten.