Logo Bargerveen Schoonebeek - Natuurlijk Naoberschap

Wandelparadijs van 320 kilometer

dec 14, 2021 | Algemeen, Duitsland

Op 12 november 2021 is de Hünenweg feestelijk geopend in het Sportlandgoed in Zwartemeer. Een unieke, grensoverschrijdende langeafstandswandelroute van ruim 320 km lang. 

Voor de liefhebbers van afzondering en lange wandeltochten een item voor de bucketlist. Deze wandelroute heet de ‘Hünenweg’ (ook wel Hondsrugpad genoemd) en verbindt de twee UNESCO Global Geoparken de Hondsrug en TERRA.vita met elkaar, via het Int. Natuurpark Veenland

Goede samenwerking

Districtsbestuurster Anna Kebschull (Landkreis Osnarbück) en gedeputeerde Cees Bijl (provincie Drenthe) waren ook aanwezig tijdens de opening. In de toespraak benadrukte Cees Bijl de goede samenwerking tussen de betrokken partijen. Anna Kebschull kondigde aan dat de grensoverschrijdende samenwerking tussen de twee UNESCO Global Geoparks in de toekomst verder moet worden versterkt en uitgebreid.

De feestelijkheden werden begeleid door twee hunnen en hun hunebed van de festival theatergroep Krist Doo. Zij brachten de geschiedenis letterlijk weer tot leven met hun performance en ‘hunenhumor’.

Foto’s: het pad is symbolisch geopend met een ‘levensecht’ hunebed dat als eerste de Hünenweg mocht bewandelen (foto Barbara van den Ham).

Meer wandelplezier

De nieuwe Hünenweg biedt wandelaars meer dan 320 kilometer aan routes door gevarieerde landschappen en langs bijzondere geologische, archeologische en ecologische bezienswaardigheden. Ook het Bargerveen wordt niet overgeslagen tijdens deze wandelroute. In etappe 11 en 12 wordt de Nederlands-Duitse grens overschreden, dwars door het natuurgebied heen. De bewegwijzering van de hele route (geel bordje met de blauwe golvende “h”), talrijke rustplaatsen, banken, schuilhutten en nieuwe informatieborden met audiobeschrijvingen maken dit een heuse wandelbelevenis.

Meer informatie over de 20 etappes, met een lengte tussen 10 en 24 kilometer, is beschikbaar op www.hünenweg.com. Ook is er een bijbehorende app en een gedetailleerde routegids. Onze collega en inwoner van Erica Cees Ruhé heeft al een stuk van de route gewandeld, het deel door het Bargerveen natuurlijk. Hij maakte onderweg deze mooie foto’s en kan de route van harte aanbevelen.

Foto’s: onderweg op de Hüneweg, door Cees Ruhé. 

Logo Interegg Deutsland Nederland en Europaische Union Europese Unie