Wie woonden vroeger in het Bargerveen? We weten het!
Vrijdagmorgen 7 oktober 2022 was een mooi en zelfs een beetje een ontroerend moment: de officiële opening van de historische route in het Bargerveen. Want de Historische Route vertelt verhalen van de mensen die ooit in het moeras leefden en werkten.
Sommige aanwezigen kunnen zich dit nog goed herinneren. Zoals Jan Wanders, zijn grootvader woonde vroeger op deze plek. We schreven eerder een een artikel over de historische route. Na een warm welkom door Henk Jumelet, gedeputeerde van de provincie Drenthe en Bert Hummelen, provinciehoofd van Staatsbosbeheer, was er tijd voor een korte excursie. De Veenland Express bracht het gezelschap naar het hoogveen. Leerlingen en leerkrachten voerden onder leiding van vrijwilligers van Staatsbosbeheer opdrachten uit over het leven op veen.
Terugblik naar de vorige eeuw
Oorspronkelijk waren er 500 woningen. Van ongeveer 30 huishoudens weten we hoe ze honderd jaar geleden leefden, hoe de bewoners hun brood verdienden op het veen én hoe anders en zwaar de tijden waren. De informatieborden zijn gelabeld met het huisnummer en foto’s van de voorouders. Den huizen visualiseren de terugblik naar de 19e eeuw. Veel materiaal – verhalen en foto’s – is zorgvuldig verzameld door de Cultuur Historische Vereniging Zwartemeer met steun van Staatsbosbeheer.
35 informatieborden die het verhaal vertellen
In het gebied staan 35 tweetalige informatieborden in het Nederlands en Duits. Opgesteld langs de huizen die sinds een lange tijd zijn verdwenen. Je krijgt een kijkje in het leven van de mensen en gezinnen die er tijdens de turfwinning hebben gewoond.
De routes worden beschreven bij de drie grotere parkeerplaatsen aan de noordzijde. Die grotere infopanelen zijn tegelijkertijd de startpunten van de historische wandel en fietstochten langs de kleinere huisplaatspanelen.
Natuurspeurderstocht
Op de informatieborden staan ook ‘historische opdrachten’ voor het schoolklasprogramma ‘Natuurspeurderstocht’. Basisschoolleerlingen bezoeken regelmatig het hoogveen en leren en beleven allerlei dingen over flora en fauna. Nu dus ook over de cultuurhistorie van het Bargerveen. Onderstaande foto: leerlingen van De Banier uit Zwartemeer leren hoe vroeger huisjes van turf werden gebouwd. Foto’s artikel © Erik Bloeming, Staatsbosbeheer.
Het project werd financieel ondersteund door het INTERREG V-programma Duitsland-Nederland.