Logo Bargerveen Schoonebeek - Natuurlijk Naoberschap

Lente in aantocht: rust nodig in het Bargerveen

mrt 8, 2022 | Algemeen

Na de heftige stormen en de nodige wateroverlast is er gelukkig ook weer ruimte voor de zon. We kunnen voorzichtig zeggen dat de lente in aantocht is. We zien alweer diverse berichten en foto’s voorbijkomen van vroege lentesoorten zoals kraanvogels en adders.

We moeten ons realiseren dat amfibieën en reptielen, waaronder de adder, die eerste lente-zonnestralen nodig hebben om op te warmen. Als ze voldoende opgewarmd zijn, kunnen ze jagen op prooien en zodoende weer aansterken na hun winterslaap. Om van deze bijzondere natuur te kunnen blijven genieten, moeten wij als bezoekers van het Bargerveen ervoor zorgen dat ze dit ongestoord kunnen doen. Zo krijgen ook verstoringsgevoelige vogelsoorten, zoals kraanvogels of roofvogels, vertrouwen in potentieel broedgebied.

Het betekent niet dat dit enkel voor een paar weken geldt, de dieren moeten ook in alle rust voor hun nageslacht kunnen zorgen. Later in het seizoen worden jonge vosjes en reekalfjes geboren die ook rust verdienen. Kortom, we vragen om respect voor de natuur, dus houd je aan de geldende gebiedsregels. Hieronder noemen we ze.

– Blijf op de wegen en wandelpaden en houd de hond aan de lijn. Dit is zowel veiliger voor de hond als voor de dieren in het gebied.
– Laat adders en andere kwetsbare soorten met rust.
– Benader verstoringsgevoelige vogels niet (zeker niet op broedlocaties).
– Ruiters en menners alleen op aangewezen paden.
– Geen toegang voor gemotoriseerd verkeer.
– Het Bargerveen is een toegekend stiltegebied en daardoor niet toegankelijk tussen zonsondergang en zonsopgang.

Foto: een ree die geniet van de voorjaarsrust, door Erik Bloeming van Staatsbosbeheer.